روش های مهاجرت به اروپا و ارزیابی بهترین روش ها (در سال ۲۰۱۹)

[این مقاله توسط کارشناسان و وکلای مؤسسه‌ی حقوقی سروش فردا تهیه و تنظیم گردیده و حق کپی رایت آن محفوظ است]

اگر به دنبال اطلاعات کاملی درباره انواع روش های مهاجرت هستید و این سوال را در ذهن دارید که بهترین روش مهاجرت با توجه به شرایط تان کدام است، این مقاله برای شما نوشته شده است.

پس از خواندن این مقاله، با انواع روش های مهاجرت به اروپا در سال ۲۰۱۹ آشنا شده و می‌توانید ارزیابی دقیق تری از مهاجرت داشته باشید.

اینکه شما چه هدفی از مهاجرت دارید بسیار مهم است اما رسیدن به جواب این سوال که مشخصاً چه روشی برای شما (و خانواده تان) مناسب تر است اصلی ترین دغدغه ذهنی شما می باشد.

و اما چگونه بهترین روش مهاجرت به اروپا را با توجه به شرایط خود تشخیص دهیم؟

من، فائزه ظریفیان (وکیل پایه یک دادگستری در ایران و مشاور امور بین الملل) و بنیانگذار موسسه حقوقی سروش فردای روشن (یورو لایف) هستم. در اینجا و طی ۲ مرحله کاربردی به شما نشان خواهم داد که چگونه در بین روش های مهاجرت، مناسب ترین گزینه را برای خود و خانواده تان انتخاب کنید.

لازم به ذکر است که این راهنما تنها مختص ۲۶ کشور حوزه شنگن می باشد. همچنین ممکن است در این مقاله استثناهایی وجود داشته باشند که به آنها اشاره نشده است.

مرحله اول: تفاوت ویزا، اقامت و تابعیت را در مهاجرت بدانید؟

هر روش مهاجرتی که تا امروز، نام آن به گوش شما خورده است در یکی از این دو دسته قرار می گیرند:

الف) ویزا (Visa)

ب) اقامت (Residence Permit)

در واقع یا از همان ابتدا به شما ویزا می دهند و یا کارت اقامت برای شما صادر می گردد. اما امکان ندارد از ابتدا به شما پاسپورت بدهند.

الف) ویزا چیست؟ ویزا برای انجام کاری خاص و در مدت زمانی خاص صادر می‌گردد. در طول دوره اعتبار ویزا، شما برخی از حقوق شهروندان آن کشور را ندارید. مثلا اگر ویزای تحصیلی بگیرید پس از پایان دوره دانشگاهی خود باید به کشورتان بازگردید و یا آن را تبدیل کنید.

ویزای تحصیلی هیچگاه پس از پایان تحصیل تمدید نمی گردد مگر آن که ویزای خود را به ویزای دیگری (مثلا ویزای کار) تبدیل کنید. معمولا ویزای کاری پس از چند سال به اقامت تبدیل می شود.

ب) اقامت چیست؟ توسط بعضی از روش ها، شما و خانواده تان از همان ابتدا صاحب کارت اقامت (شهروندی) می شوید اما این اقامت تحت هیچ حالتی از همان ابتدا دائمی نیست.

معمولا پس از گذر ۵ سال از تاریخ صدور اقامت موقت (TRP)، امکان درخواست اقامت دائم (PR) را خواهید داشت.

نکته مهم اینجاست که با داشتن اقامت هر کشوری (چه دائم چه موقت)، شما با دیگر شهروندان آن کشور هیچ تفاوتی از لحاظ حقوق شهروندی ندارید. میتوانید حساب بانکی باز کنید، تسهیلات بانکی بگیرید، تحصیل رایگان داشته باشید، ملک، خودرو و… بخرید و در واقع تمام محدودیت هایی که در باب ویزا ذکر شد را نخواهید داشت.

یک نکته بسیار مهم: اگر شما کارت اقامت موقت یا دائم یکی از کشور های حوزه شنگن را بگیرید، قانونا در تمام کشورهای حوزه شنگن حقوق شهروندی دارید. برای مثال فردی که اقامت موقت خود را از کشور اتریش گرفته است می تواند از همان ابتدا در آلمان نیز کار، زندگی، تحصیل، افتتاح حساب و… داشته باشد.

ث) تابعیت چیست؟ پس از گذر۳ تا ۵ سال از صدور کارت اقامت دائم (یعنی حدودا ۸ تا ۱۰ سال پس از اخذ اقامت موقت) شما امکان درخواست پاسپورت را خواهید داشت. در نظر داشته باشید معمولا برای دریافت پاسپورت باید تاریخ، زبان، قوانین مدنی و جغرافیای آن کشور را امتحان بدهید ولی اگر قبول نشدید نگران نباشید، می‌توانید هر چقدر خواستید مجددا اقدام کنید.

  • جمع بندی مرحله یک: اخذ ویزا معمولا هزینه کمتری دارد و شانس دریافت آن بستگی زیادی به صلاحیت های فردی متقاضی (تحصیلات، سن، سابقه کار، سطح زبان و…) دارد. اخذ ویزا مناسب ترین راهکار برای افراد واجد شرایط می باشد. اما افرادی که به دنبال روش های مطمئن تر با شانس قبولی بالاتری هستند، بهتر است به دنبال روش هایی باشند که از ابتدا به آنها اقامت اعطا شود.
    در مرحله بعد خواهیم گفت که چه روش هایی در دسته ویزا و چه روش هایی در دسته اقامت هستند…
  • سوالی که باید در این مرحله به آن پاسخ دهید: آیا برای شرایط من، روش های ویزایی مناسب تر است یا روش های اقامتی؟
برلین - آلمان

برلین – آلمان

مرحله دوم: انواع روش های مهاجرت چیست؟

در این مرحله خواهید دانست که چه روش هایی برای مهاجرت به اروپا وجود دارند و این روش ها هر کدام از چه نوعی هستند (ویزایی یا اقامتی). در اینجا ما به توضیح اجمالی هر روش خواهیم پرداخت ولی توضیحات کامل هر روش را باید در مقاله اختصاصی آن روش بخوانید.

الف) روش هایی که به شما از ابتدا، ویزا میدهند:

حال که با تعریف ویزا آشنا شدیم و به مزایا و معایب آن اشاراتی کردیم، با ۳ روشی آشنا خواهیم شد که از ابتدا به شما ویزا می دهند.

۱- ویزای کار: ویزای کار در کشورهای حوزه شنگن به افرادی داده می شود که حتما ۴ شرط اصلی را داشته باشند: ۱- حداقل مدرک تحصیلی دانشگاهی، ۲- سابقه کاری ترجیحا با بیمه تامین اجتماعی (حداقل ۲ سال)، ۳- مدرک زبان، ۴- دعوتنامه کاری معتبر.

بیشترین ویزای کار برای ایرانیان در اروپا به ترتیب در کشورهای آلمان، اتریش، سوئد، فرانسه صادر می گردد.

۲- ویزای جستجوی کار: اگر شما تحصیلات، سابقه کار و تسلط به زبان را دارید اما فقط دعوت نامه کاری ندارید، امکان درخواست ویزای جستجوی کار را خواهید داشت. این روش معمولا در کشورهای آلمان و اتریش انجام می شود. البته دانمارک نیز چنین ویزایی صادر می کند.

۳- ویزای تحصیلی: این روش محبوب ترین روش مهاجرت به اروپا در بین جوانان است. تنها کافی است شرط سن، تسلط به زبان و معدل مناسب را داشته باشید تا برای این ویزا واجد شرایط شوید.

اخذ ویزای تحصیلی در اروپا راحت تر و بسیار ارزان تر از آمریکا، استرالیا و کانادا می باشد. اگر بدانید چگونه و چه کارهایی باید انجام دهید، شانس شما زیاد خواهد بود. بیشتر متقاضیان ویزای تحصیلی به علت نقص در مدارک رد می شوند.

۴- ویزای دوره زبان: اگر به دنبال تحصیل در اروپا می باشید اما سطح زبان شما بالا نیست می توانید در بعضی از کشورهای اروپایی، دوره زبان بگذرانید. این روش یک راه سریع و مطمئنی برای ورود به اروپا می باشد. پس از اتمام دوره زبان می توانید بدون مراجعت به کشور خود، در همان اروپا ویزای خود را به ویزای دیگری (مثلا تحصیلی) تبدیل کنید. این روش در کشورهای فرانسه و مجارستان بهترین شرایط را در حال حاضر (سال ۲۰۱۹) دارد.

ب) روش هایی که از ابتدا به شما، اقامت می دهند (مناسب خانواده ها):

روش هایی که توسط آن از ابتدا به شما و خانواده تان اقامت موقت (شهروندی) داده می شود، در دو نوع با سرمایه گذاری و بدون سرمایه گذاری قرار می گیرند. همانطور که گفته شده اقامت موقت (TRP) پس از ۵ سال به اقامت دائم (PR) تبدیل می شود.

جدول دسته بندی روش های اقامتی اروپا (+ چند مثال)

روش های با سرمایه گذاری

۱- خرید ملک یونان

آلمان

اسپانیا

مجارستان

فرانسه

۲- خرید سهام آلمان
۳- خرید اوراق قرضه اسپانیا
۴- سپرده بانکی ایتالیا

روش های بدون سرمایه گذاری

۱- ثبت شرکت:

ثبت یک شرکت مسئولیت محدود و راه اندازی کسب و کار در آن کشور.

آلمان

هلند

اتریش

اسپانیا

اسلواکی

مجارستان

لهستان

۲- تمکن مالی

داشتن درآمد ثابت بالا در کشور خودتان (ایران)

فرانسه

یونان (FIP): امکان موفقیت آن زیر ۵۰٪ است.

اسپانیا: امکان موفقیت آن زیر ۵۰٪ است.

اتریش: تقریبا امکان موفقیت ندارد.

حال به توضیح هر یک از روش های اقامتی می پردازیم:

۱- روشهای اقامتی با سرمایه گذاری (خرید ملک، سهام، اوراق قرضه و سپرده بانکی): این روش ها که معمولا به آنها Golden Visa نیز گفته می شود در کشورهای آلمان، یونان، اسپانیا، مجارستان و چند کشور دیگر حوزه شنگن قابل انجام هستند. حداقل سرمایه گذاری برای کشور مجارستان است و مبلغ آن ۱۸۰ هزار یورو می باشد.

این روزها به دلیل شرایط بسیار مناسب خرید ملک در یونان، محبوبیت این روش رو به افزایش است. چند مزیت جالب این روش:

  1. حداقل مبلغ خرید ملک ۲۵۰ هزار یورو می باشد. (تقریبا نصف سایر کشورها).
  2. جالب تر آن که علاوه بر همسر و فرزندان، به والدین شما و همسرتان نیز اقامت اعطا می گردد.

۲- ثبت شرکت (روش اقامتی بدون سرمایه گذاری): این روش که در کشورهایی مانند مجارستان، اسلواکی، لهستان، آلمان و… مرسوم است یکی از بهترین روش های مهاجرت به اروپا می‌باشد. لذا هزینه آن پایین بوده و درصد موفقیت آن نیز بالا می باشد. در این روش برای شما شرکتی ثبت می‌شود و شما اجازه کار و هرگونه فعالیت تجاری با شرکت خود را خواهید داشت.

مزایای این روش:

  • اخذ اقامت و دریافت حقوق شهروندی کل حوزه شنگن
    با داشتن کارت اقامت یک کشور شنگن، شما می‌توانید در تمامی کشورهای عضو حوزه شنگن کار، زندگی یا تحصیل کنید.
  • عدم نیاز به استخدام کارمند در شرکت ثبت شده (به جز ثبت شرکت در لیتوانی)
  • عدم نیاز به مدرک زبان
  • امکان داشتن انواع حساب های بین المللی و دریافت Mastercard ،Visacard و سایر کارت‌های اعتباری معتبر
  • خرید و فروش و مالکیت انواع اسناد منقول و غیر منقول به نام خودتان
  • امکان دریافت ویزای کشورهایی مانند آمریکا، کانادا و استرالیا به پشتوانه داشتن اقامت اروپا

۳- تمکن مالی (روش اقامتی بدون سرمایه گذاری):

اگر شخصی در کشور خود (مثلا ایران) درآمد مناسبی (معادل حداقل ۲۵۰۰ یورو) دارد و هم اکنون قصد زندگی در یک کشور اروپایی را دارد، ممکن است واجد شرایط اخذ اقامت با روش تمکن مالی (خود حمایتی) قرار بگیرد. در واقع فرد متقاضی و اعضای خانواده وی حق کار و استخدام شدن در آن کشور را ندارند اما از حقوق کامل شهروندی، تحصیل و… برخوردار هستند.

در باب اقامت با تمکن مالی چند نکته را فراموش نکنید:

  • روش تمکن مالی تنها در چند کشور وجود دارد: اسپانیا، اتریش، فرانسه، یونان.
  • اقامت به روش تمکن مالی به اقامت دائم تبدیل نمی شود.
  • برای تمدید این اقامت، باید مجددا شرایط خود را به صورت سالانه احراز نمایید.

هم اکنون (سال ۲۰۱۹) این روش به صورت یک بخت آزمایی درآمده است و معمولا کشورهای ارائه دهنده ویزای تمکن مالی (Wealth Visa) مانند اسپانیا، یونان، اتریش، فرانسه و… به سختی این ویزا را صادر می کنند.

  • جمع بندی مرحله دو: در بین روش های ذکر شده، برای متقاضیان زیر ۳۰ سال روش های تحصیلی، متقاضیان زیر ۴۰ سال ویزای کاری و برای خانواده ها روش های اقامتی (ثبت شرکت، خرید ملک و…) توصیه می گردد.
  • سوالی که باید در این مرحله به آن پاسخ دهید: مشخصا چه روشی هایی مناسب من و خانواده من است؟

اما هنوز نکات کلیدی تری مانده است… (که تنها اشاره ای می کنیم)

  1. در هر روش (مثلا ثبت شرکت یا ویزای کاری و …) کدام کشورها شرایط مناسب تری دارند؟ و چرا؟
  2. شرایط زمانی و هزینه ای کدام روش در حال حاضر مناسب تر است؟
  3. شرایط تمدید هر روش چگونه است؟
  4. معایب و محدودیت این روش ها کدامند؟
  5. وضعیت زندگی در هر کشور چگونه است؟ (به بخش شرایط زندگی و هزینه ها در منوی سایت مراجعه کنید.)
  6. وضعیت تحصیل و زبان آموزی فرزندان ما چگونه خواهد بود؟

در نظر داشته باشید که در مقالات تخصصی هر روش، و بخش شرایط زندگی در وب سایت موسسه حقوقی سروش فردا، به تمام این سوالات پاسخ داده شده است.

 

ادامه این بحث را در آینده برای شما متقاضیان محترم خواهم نوشت.

اما هم اکنون برای دریافت راهنمایی بیشتر و اخذ مشاوره زندگی و مهاجرت به اروپا با مشاورین ما در موسسه حقوقی سروش فردا تماس حاصل کنید.

با احترام

فائزه ظریفیان

وکیل پایه یک دادگستری